Gyémántok, csiszolt gyémántok, csiszolt drágakő

Drágakövek - Gyémántok, csiszolt gyémántok | Tothekszerek.hu

Gyémántok, csiszolt gyémántok, csiszolt drágakő

Amit a gyémántokról tudni lehet és érdemes:

 
 
A gyémánt a legritkább ásványi anyag a Földön.
 
Természetesen nem minden gyémánt egyformán értékes, és értékük, valamint minőségük meghatározására nem csupán a méret az egyetlen mutató. A durva gyémánt gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy üvegdarab. Csak gondos kivitelezés és precíz csiszolás eredményeként válik a durva nyersanyagból szemet kápráztató ékszer.
 
A szakértők a gyémántokat tulajdonságaik alapján négy kritérium szerint kategorizálják.
A gyakorlatban ezt a négy C-nek nevezzük:
Gyémántok, csiszolt gyémántok
 • „Cut” (vagy csiszolás)
 • „Clarity” (tisztaság)
 • „Colour” (szín) és a
 • „Carat” (súly, karátban mérve)
 
A TOTH ékszerek az ékszerek készítése során csak azok a gyémántok kerülnek felhasználásra, amelyek megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek, és ékszeripari felhasználásra alkalmasak!
 
Az általunk felhasznált kövekről igazolást /certifikátot/ adunk, mely biztosítja viselője és tulajdonosa számára azokat a minőségi követelményeket, melyeket ékszerink felé támasztunk és biztosítunk. Igény esetén az 1 karát feletti kővel / kövekkel foglalt ékszereink nemzetközi GIA igazolással is rendelhetőek.
 
A TOTH ékszerek kollekcióiba tartozó gyémántékszerek kiváló minőségűek, nagyon tartósak, így egyben jó befektetést is jelentenek!
 
Csiszolás (Cut)
 
A köznyelv gyakran keveri a briliáns és a gyémánt kifejezéseket. Örök érvényű szabály: „Nem minden briliáns gyémánt, de minden gyémánt briliáns.”
 
A csiszolás olyan eljárás, amely során a kő természetes rejtett szépségeit, tüzét, színszórását a legjobban érvényre juttatják. A csiszolás metodikája alapján különbséget tehetünk a keleti és európai csiszolási mód között. Az európaiak arra törekednek, hogy a csiszolással a lehető legtöbb szépséget hozzák ki a kőből, így az sokat is veszít súlyából, míg a keleti csiszolási mód arra helyezi a fő hangsúlyt, hogy a kő súlyából minél kevesebbet veszítsen.
 
A leggyakoribb csiszolási formák :
 
 • Briliáns (kerek)
 • Smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap)
 • Princess (négyzet)
 • Ovális
 • Marquise vagy navette (hegyes ovális)
 • Briolett (csepp)
 • Szív alak
 
Emellett úgynevezett fantázia csiszolások is léteznek, általában gyengébb minőségű gyémántok vagy különleges sajátosságok miatt alakítanak ki ilyeneket.
 
 
Szín (Colour)
 
Az ékszerminőségű gyémántok értékének meghatározó jellemzője a színük.
Ha eltekintünk a ritka, színes gyémántoktól (rózsaszín, kék) akkor kijelenthetjük, hogy a kövek értéke annál magasabb, minél fehérebb a színük. A gyémánt általában a sárga szín irányába tér el a fehértől, az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ábécé betűit használó, amely a d betűtől, a legfehérebb minőségtől indul.
Ékszeripari célokra általában a D-H szín kategóriájú köveket használják a leggyakrabban.
 
 
Súly (Carat)
 
A karát  a drágakövek tömegének megadására használt súly mértékegység. 1 karát = 0,2 g. (Nem összetévesztendő a nemesfémek finomságát jelző karáttal.) azonos méretű kövek karát súlya eltérő lehet. Amennyiben egy ékszer több azonos méretű gyémántot is tartalmaz, úgy értékét az is növeli, ha minél homogénebb (súly, csiszolás, szín, tisztaság) köveket tartalmaz.
 
 
Tisztaság (Clarity)
 
A  gyémánt tisztasága azt mutatja, hogy egy kristály színe mennyire egyenletes eloszlású, átlátszóságát csökkentik-e zárványok vagy sem.
 
A  gyémántok tisztaságának ellenőrzését általában laboratóriumi környezetben, tízszeres nagyítás alatt végzik. Mindent, ami ilyen nagyítás mellett látható, azt zárványnak hívják. A zárványok a drágakövek minőségét rontják, mert csökkentik az átlátszóságot és hatással lehetnek a kő színére is. Az értékcsökkentő hatás elhelyezkedésüktől, méretüktől és intenzitásuktól függ. Leggyakoribb zárvány a grafit.A gyémántok tisztaságának meghatározására szintén nemzetközileg elfogadott kategorizálást használunk. Az egyik leggyakoribb, a gyakorlatban is használt kategóriát a GIA fektette le.
 
Ékszeripari célokra a
 • FL (Flawless – Tökéletes) 
 • IF (Internal Flawless – Belül tökéletes) 
 • VVS (Very very slightly incluided – Nagyon nagyon apró zárványok) 
 • VS (Very slightly incluided – Nagyon apró zárványok)
kategóriákat használjuk.