Színes drágakövek

Színes drágakövek

A színes drágakövek mindegyikének van valamilyen varázslatos csillogása, különleges tartalma és titka.
 
Személyes varázsukat akkor értjük meg igazán, ha életre szóló ragaszkodás alakul ki ember és tárgy között. Minden drágakő egy külön történet egy megismételhetetlen természeti folyamat eredménye.
 
 
A Smaragd:
Keménysége 7,5 -8 a Mohs skálán. Színe leggyakrabban zöld, de lehet sárgás és színtelen is. Átlátszó, vagy opálos színe van. Általában fazettára (lapokra), többnyire lépcsős táblakőnek csiszolják. A zavaros és repedéses köveket néha domborúan csiszolják. A hibátlan, szépszínű smaragdot szabadon, a többit szekrényesen foglalják.
 
A Topáz:
8-as keménységű, számtalan színben és formában megjelenő drágakő. A víztiszta, kék, sárgás, rózsaszín topázok igen gyakoriak. 
Hő hatására a topáz színe megváltozik. Ezáltal számos más topáz árnyalat is elérhető.
A sárga és kék topázokat gyakran csiszolják táblás és lépcsős köveknek, a színteleneket pedig drágaköveknek. A topáz nagyfokú hasadása a csiszolásban és fényezésben nagy óvatosságot kíván s ezért a táblalapot a bázislapra merőleges vagy ferde irányban szokták elhelyezni.
 
A Zafír:
A korundok családjába tartozik, akárcsak a Rubin. Keménysége igen magas, 9-es. Színe általában kék, vagy rószaszín. Minél teltebb a szín tónusa, annál komolyabb értéket képviselnek. Fénye üvegfény, így fazettára csiszolva, foglalásra alkalmas drágaköveket kapunk.
Elsődleges lelőhelye Ázsia, Thaiföld, de tekintélyes mennyiség található az USA-ban is.
A zafir csiszolására ugyanazok a szabályok mérvadóak, mint a rubinra. Ázsiában többnyire az úgynevezett ceyloni csiszolási formát használják, amelynek jellemző tulajdonsága, hogy a kő alsó részén, meglehetősen szabálytalanul, igen sok apró, lépcsős lapocska van. Természetesen azért azt is figyelembe veszik, hogy a kő súlyából ne sokat veszítsen. Európában ezeket az ásványokat elsősorban szabályosabb formára csiszolják. A világosabb köveket ez a csiszolási mód élénkebbé teszi
 
A Rubin:
Szintén korund alapanyagú, vörös árnylatú drágakő. Keménysége a zafírhoz hasonlóan 9-es, de lényegesen ritkábban fordul elő természetes közegben.
A leghíresebb rubinok Burmából származnak, de számos lelőhely található Thaiföldön is. Általában vulkáni eredetű, metamorf kőzetek tartalmaznak rubint. 3 karátosnál nagyobb méretű tiszta rubin igen ritka, így értéke ennek megfelelően akár a hasonló méretű gyémánt többszöröse is lehet. A zafírhoz hasonlóan a legszebb darabokat lapokra csizsolják, leggyakrabban ovális, vagy kerek formára. A kevésbé szép ásványokat vegyes, vagy kaboson (nem lapra csiszolt) fromára csiszolják.
 

 
Az Ametiszt:
7-es keménységű, üvegfényű, leggyakrabban lilás vagy rózsaszínes áranyalatban előforduló drágakő. Alapanyaga szilícium-dioxid, szín árnyalatát a mangán vagy a vas-titán adja.
A lila legkülönbözőbb árnyalataiban, az egész világos ibolyaszínen át a sötét kékesliláig sok árnyalatban fellelhető. Színe nem mindig egységes, gyakran világosabb és sötétebb részleteket látni rajta, hosszan tartó napfény hatására kifakulhat. A sötétebb színű kristályok általában ritkábbak és értékesebbek. A hagyományok szerint a februárban születettek, a Halak és a Vízöntő köve az ametiszt. A józanság, értelem, tiszta gondolatok köve, amely megvéd a mérgektől is. A hiedelmektől függetlenül sokan ragyogó lila színéért rajonganak értük.
Lapra csiszolva, vegyes csiszolási formában és kaboson csiszolásban is felhasználják őket ékszerek nemesítésére.
 
A Citrin
Sárgas színű, az ametiszt alapanyagához hasonló drágakő. Színe a sárgának legvilágosabb árnyalatától a legsötétebbig változhat; citrom-, bor-, méz-, arany-, narancs- és barnássárga mind előfordulnak. Keménysége az ametisztével egyezően 7-es. A teltebb árnyalatú citrinek értéke általában nagyobb. Európában fontos citrin lelőhelyek találhatóak Spanyolországban, de fontos lelőhelyeket tartanak számon pl. Brazíliában és Oroszországban is. Gyakran sárga topáznak is nevezik, annak ellenére, hogy a topázhoz sem anyagát,sem értékét tekintve nem sok köze van.
 
A Peridot:
Gyönyörű, élénkzöld színű drágakő. Keménysége 6-6,5-ös. Vas-magnézium alapanyagú szilikát, mely enyhén zsíros fénnyel rendelkezik. A természetes olivin valójában peridot. Színe a palckzöldtől az oliva zöldig többféle árnyalatú lehet. A szín intenzitása az ásvány vastartalmától függ. Általában lapra csiszolva, szabályos vagy lépcsős formában találkozunk vele a gyakorlatban. Egyiptom, kína, Brazília és az USA területén bányásszák napjainkban.
 
 
A TOTH ékszerek kínálatában éppúgy megtalálhatóak a tüzes rubinokkal, a sejtelmes kék és szikrázóan üde rózsaszín zafírokkal, a természet tisztaságát hűen tükröző zöld smaragdokkal vagy a szivárvány minden színében ragyogó valódi topázokkal díszített ékszerek és kollekciók.